Soğuk oda yada diğer
adıyla soğuk hava odası
özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda saklanabilir sürelerinden
daha uzun süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun şartlarda soğutulan ve nem
durumu kontrol edilen, dış atmosferden ısı ve nem kazancına karşı yalıtılmış
mahaller olarak tanımlanabilir.
Soğuk hava deposu olarak
amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır.
Çok kısa süreli de olsa her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde
hızlanmaya neden olur. Bu yüzden soğutma mikropsuz bir ürüne uygulanmalı ve ürünün
hasatından tüketimine kadar aralıksız sürdürülmelidir. Bununla birlikte saklama
süresi sınırlıdır ve üründen ürüne değişir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder