12 Haziran 2016 Pazar

Pedagog (Cocuk Psikologu)

Pedagog (Cocuk Psikologu).jpg

Pedagog (Çocuk Psikoloğu)

Pedagog ,çocukların sosyal gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla çocuk psikolojisinde uzmanlaşmış kişidir. Pedagoglar, çocuklardaki bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimlerini inceler, buralarda meydana gelen problemlerin düzeltilmesinde rol alırlar. Evlilik terapistinde olduğu gibi bunu doğrudan aile ile iletişime geçerek yani onları çocuklarına nasıl davranmaları konusunda yönlendirmeler yaparak ya da çocukla bire bir iletişime geçerek gerçekleştirmektedirler.
Ebeveynler çocuklarında görülen bazı davranış bozukluklarını ceza, korku ile bastırmaya çalışmaktadırlar. Oysaki yapılan çocuğu daha da zor durumlara sürüklemektir. Çünkü çocuk istediği yapılmazsa, aileden ters bir tepki aldıkça inatlaşır. Peki, sorunları ortadan kaldırmaya çalışmak yerine çocuğunuzun niçin değişik davranışlar sergilediğini öğrenmenin yani sorunun kaynağına inerek problemi çözmenizin daha doğru olduğunu hiç düşündünüz mü?
Bazı ebeveynler bunu yapmaya çalışmakta ancak günümüzün ekonomik şartlarından dolayı çocuklarının daha iyi imkânlarda yetişmelerini istemelerinden çalışan anne babalar çocuklarının üzerine pek düşememektedirler. Bu durum pedagoglara olan ihtiyacı artırmış olmakla beraber çocukların gelişiminin daha iyi olmasına olanak sağlamıştır.

Pedagog Çalışma Ortamı

Çocuğun olduğu her yerde pedagog bulmak mümkündür. Pedagoglar hastanelerde çocuk servisinde, kreş, yuva gibi yerlerde veya çocuk ruh sağlığı merkezlerinde, okullarda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veren psikoterapi merkezlerinde görev yaparlar.

Hangi durumlarda pedagoga başvurmak gerekir?

Eğer çocuğunuzda davranış ve öğrenme bozukluğu, alt ıslatma, hiperaktiflik, tırnak yeme, geç konuşma, kekemelik, okula uyum problemi, zekâ geriliği/ileriliği gibi durumların herhangi birinin olduğundan şüpheleniyorsanız daha fazla geç olmadan pedagoga uğramanızda fayda vardır. Ancak şunu da unutmayalım ki pedagog çocukta bir psikiyatrik bozukluktan veya hastalıktan şüphe ediyorsa hemen işbirliği içinde çalıştığı çocuk psikiyatriste yönlendirir. Yani hiçbir pedagog tanı koyamaz, ilaç yazamaz. Ayrıca bir çocuk psikiyatristiyle işbirliği içinde çalışmayan pedagog aileleri doğru yönlendiremez.
Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi ve ruh sağlığı için doğru bir pedagog seçmek için öncelikle pedagogun bir çocuk psikiyatrisiyle iş birliği içinde çalışıyor olması göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk psikolojisi ve ruhsal hastalıklar hakkında bilgisi olmayan, mesleğinin etik kurallarını bilmeyen, kendi başına çocuğunuzun durumunu düzeltebileceğini söyleyip sizi defalarca çağıran pedagoglardan uzak durulmalı, çocuğunuz bu tür kişilere emanet edilmemelidir.
İstanbul’da psikolog, alanında uzman pedagog ya da evlilik terapistiarıyorsanız www.therapica.net adresinden terapistler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder