12 Temmuz 2017 Çarşamba

Emka Lift - Asansor Freni ve Fren Cakisi

Emka Lift - Asansor Freni ve Fren Cakisi
Günümüzde 4 kat ve üzeri tüm çok katlı yapılarda uygulanan kanun gereği asansör zorunluluğu bulunmaktadır. Bu uygulama projelerinde kullanılan malzeme kalitesinden ekipmanlara kadar her şey güvenlik açısından çok önemlidir.
Asansörlerde kullanılan fren sistemleri öncelikli güvenlik tedbiridir. Bu sebeple seçilen malzeme ve teknik özellikleri çok önemlidir. Doğru şartlarda doğru ürünü kullanmak çok gerekmektedir.
Asansörün ana hareketini gerçekleştiren kısımdan bağımsız olarak farklı bir yapıya yerleştirilen asansör freni, asansörün kabininde oluşacak herhangi bir kontrol dışı hızlanmalarda kendilerini direkt olarak devreye sokarlar.
Asansörlerde yavaşlamayı sağlayan ve asansörün kontrollü bir şekilde inip kalkmasını sağlayan sisteme fren çakısı denir. Fren çakısı sayesinde asansör katlara iniş ve çıkışında ani hareketler yerine yavaşça durmaktadır.
Asansör kabininin durduğu yerde sabit kalması için kilitlenmesinde kullanılan sisteme paraşüt fren denir. Kabin iskeletinin üzerine monte edilen paraşüt fren regülatör halatının çekmesi ile devreye girer. Paraşüt fren kabinin belli bir hız sınırını geçmesi durumunda kilitlenme görevi yaparak düşmeyi engeller.
Bu ve benzeri sistemlerle alınacak önlemler neticesinde ortaya çıkabilecek kazalar engellenerek insan hayatıyla ilgili gerekli tedbirler sağlanmış olur.

1 yorum: