28 Mayıs 2016 Cumartesi

Finansal Danisman

Finansal Danisman.png
Kazanmanın ön şartı alternatifler yaratmaktır. Alternatif yaratabilmek için zeka, bilgi, cesaret ve istek gerekir. Hayatımızın – ister finansal ister duygusal ister anlık – kontrolünü ele alabilmek için gerekli olan bilgiyi edindikten sonra bu bilginin verdiği cesaretle girişimde bulunmak alternatifler yaratmayı mümkün kılar.
Yarattığmız alternatifler arasından sırayla seçimlerde bulunuruz. İlk başta doğru olması gerekmez. Sadece sabırla aramak lazım. Finansal Danışmana ihtiyaç duymadan yapabilenler elbette var ama sayıları az. Neden diye sorarsanız bu tamamen insan doğası, beynin fiziksel yapısı ve algı-düşünce-davranış ile ilgili. Temel alışkanlıklarımızı (bunun içinde elbette yatırımalışkanlıklarımız da var) hayatımızın ilk dönemlerinde kazandığımız için sonradan değiştirmekde zorlanıyoruz.
Yeniden öğrenmek lazım. Eğer yatırım kararlarımızın yararlı olmadığını, doğru olmadığını, gerçek olmadığını, var olmadığını görürsek yeniden öğrenmemiz lazım.
Öğrenmek için bir yol gösterenle, Finansal Danışmanla işbirliği yapmalı ve yeni öğrendiğimizi defalarca sabırla tekrarlamalıyız: İşte mucize formül bu. Bu kadar basit.
Gelin bunu gerçek bir deneyimle anlatalım.
1) Eğer eviniz, arabanız, yatırım ve birikim hesabınızda …….. (algı ve beklentinizle orantılı) TL varsa, Dünya’yı istediğiniz gibi gezebiliyorsanız, aldığınız yatırım kararlarından memnunsanız, para kazanıyorsanız siz bir yol gösteren olabilirsiniz.
2) Yol gösteren kişi zaten bunlara sahip olduğuna göre güvenilirdir, doğruyu söylüyordur.
3) Finansal Danışman stratejisini net olarak ortaya koyar ve ispatlar:
Peki nedir bu strateji?
Yatırım fonlarına uzun vadeli eşit ağırlıklarla yatırım yapmaktır. Neden yatırım fonları : Çünkü tüm veriler halka açık, şeffaf, bilgiye ulaşmak, hesaplama ve karşılaştırma yapmak kolay ve gerçekçi.Riski dağıtmak ve fon yönetim avantajlarından faydalanmak diğer bir nokta. Bunun için belli bir yönetim ücreti ödüyoruz ama sigorta primi olduğunu düşünün. Sistematik bir yatırım yapmak lazım ve bunu da fon dağıtım platformları üzerinden yapabiliyoruz.
Düzenli olarak kredi kartından aylık alım talimatları vermeliyiz. Borcumuz olsa bile zorunlu olarak tasarruf yapma mantığına sahip olmalıyız. Çünkü tüm deneyimler ve araştırmalar gösteriyor ki borç ödeyen kişi düzenli fon alımı için de borçlandığını sanırsa insan doğasının uyum sağlama özelliği sayesinde kolayca alışıyor ve biriktirmeye başlıyor. Bireysel Emeklilik sistemi de bununla bire bir örtüşüyor. Üzerine 25% devlet katkısı bulunmaz nimet. Bu konuya ayrı bir yazıda değineceğim.
Risk Getiri profilimizi en başta çıkarmamız lazım. Profilimize uygun yatırım ürünlerini seçmeliyiz. Şu an bireysel emeklilik fonları dahil 528 adet yatırım fonu bulunuyor. Tüm yatırım fonlarının son 3 yıllık logoritmik getirilerine göre standart sapmalarını hesaplıyoruz. Bu standart sapmalara göre risk değerlerini belirliyoruz. Risk değerlerine göre profil gruplamalarını yapıyoruz.
Orta Risk Getiri Profilinde olduğumuzu düşünelim. 528 adet fonun 187’si bu grupta yer alıyor. Bu fonların risk-getiri rasyolarını hesaplıyoruz ve büyükten küçüğe sıralıyoruz. Bu rasyo özel olarak Finansal Danışmanız tarafından hesaplanıyor ve riskin karşılığından elde edilen getiriyi açıklamaya yardımcı oluyor. En yüksek değere sahip olan fonu pilot fon olarak seçiyoruz. Diğer fonların bu fona olan korelasyonunu hesaplıyoruz. Bunun için kovaryans matriksini çıkartıyoruz. En yüksek korelasyon değerine sahip olan 10 adet fonu seçiyoruz.
10 adet fonu büyüklüklerine ve fon notlarına göre sıralıyor ve 5 tanesi alıyoruz. İşte bu beş fondan oluşan eşit ağırlıklı bir portföy yapıyoruz. Portföy oluşturduktan sonra belli dönemlerde portföy ağırlıklarını kontrol ediyor ve ilk başta oluşturulan eşit ağırlıkarda dengelenmesini sağlıyoruz. Portföy ağırlıkları ile yapılan bu optimizasyon getiriyi artırma da çok önemli bir noktaya sahip.
Evet bu sistem karışık gibi gelebilir. Ama zaten uzmanların yapacağı bir çalışma. Finansal Danışmanınızın işi tüm bu süreci sizin adınıza yapmak, yatırım yapmayı kolay ve sade hale getirmek. Size sadece 5 adet fonu almak kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder