9 Nisan 2016 Cumartesi

Miyop Tedavisi

Miyop Tedavisi
Miyop tedavisi Bir gözün ön arka çapı kırma gücüne göre daha uzun olduğundan göze paralel gelen ışınlar retinanın yüzeyine değil önüne düşer. Genel olarak kalıtımsal olan miyopi’de hasta yakını net görürken uzağı görmekte zorluk yaşar. Bunu önlemek için kalın kenarlı iç bükey camlar kullanılır çünkü bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Aynı zamanda kornea üzerinden yapılan fotorefraktif keratektomi, LASIK, optik özelliklere sahip kontakt lenslerle de tedavi mümkündür.
Miyop tedavisi hakkında aklınıza takılan sorularınızı uzmana sor köşemizde Op. Dr. Sinan GÖKER cevaplıyor. Miyopi hastalığı  her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber belirli periyotlar ile göz muayenesi olmayı ihmal etmemelisiniz.
Gözlükler veya kontak lensler, uzağı görememeyi düzeltmeye yardım eder. Uzağı görememe derecesini azaltmak veya sabitlemek için korneanın şeklini değiştirmek veya göze yapay lensler monte etmek için ameliyatlar yapılabilir.
Türkiye’de ilk olarak 1994 yılında Op. Dr. Sinan Göker tarafından uygulanan bu teknik sayesinde hastalar gözlük kullanımına veda edebilmekte ve günlük yaşantılarına kısa sürede geri dönebilmektedir. Bu yönteme uygun olmayan hastalarda Wavefront guided (ACAT), Topograpyhy guided (T-CAT), wavefront optimized ve femto lasik tedavileri uygulanmaktadır. Kornea üzerine yapılan fotorefraktif keratektomi (photorefractive keratectomy, PRK) ve lazer eşlikli in situ keratomileusis (Laser Assisted In Situ Keratomileusis, LASIK) son yıllarda popülerlik kazanmış bazı tedavi yöntemleridir.
Günümüzde kırılma kusurlarının tedavisi için en çok kullanılan yöntemdir. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok lazer çeşidi vardır. Kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan lazer ekzimer lazerdir. Ekzimer lazer, 192 nm dalga boyuna sahip bir lazer olup uygulama esnasında organik reaksiyonlarla korneanın belli bölümlerini incelterek etkisini gösterir. Hastanın ve gözdeki kusurun durumuna göre değişik uygulama şekilleri vardır. Uygulamalar bilgisayar denetiminde otomatik olarak yapılır.
Ekzimer lazerle ilgili daha detaylı bilgi için ilgili bölüme bakınız. Kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan başka lazerler de vardır. Hatta termal yöntemlerle hipermetropinin tedavisi yapılabilmektedir. Fakat yaygın kullanımları söz konusu değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder