13 Nisan 2016 Çarşamba

Whey Protein Tozu ve Yararlari

İngilizce “peynir altı suyu” anlamına gelen whey, sütün peynir oluş aşamasında bıraktığı sudur ve esasında bir protein türüdürWhey protein, sütün ana iki bileşeninden birisidir. Sütün %80’ini kazein, %20’sini ise whey protein oluşturur. Whey proteinleri yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller içerir. Vücudun en hızlı sindirdiği protein olması bakımından günümüzde vücut geliştirmeyle ilgilenen sporcuların hemen hemen hepsi bu proteini tercih etmektedir. Kas kütlesinde büyüme ve aynı zamanda yağ yakma hedefleniyorsa whey proteinlerini tüketmek oldukça faydalıdır.
Whey protein tozu, sabah kahvaltıdan sonra, antrenman öncesi ve antrenman sonrası kullanılabilir. Ancak en iyi etkiyi alabilmek için antrenman yapılacağı gün öğlen alınması, öğleden sonra ya da akşama doğru antrenman yapılacaksa 1 saat kadar önce tekrar alınması önerilir. Antrenman sonrası iyi bir yemeğe ek olarak da tüketilebilen whey protein tozu,su ve süt gibi sıvılarla da kolayca karıştırılabilir haldedir. Genellikle her bir porsiyonda yaklaşık 20-25 gram protein bulunduran whey protein tozları, güçlenmek ve sağlıklı kas sahibi olmak için normal besinlerin yetersiz kaldığı noktalarda oldukça etkili olmaktadır.
Whey Protein Tozunun Ek Besin Olduğunu Unutmayın
Ciddi anlamda vücut geliştirmeyle uğraşanların, vücut ağırlıklarının 2-2,5 katı kadar (80 kg için 160 gram) protein almaları gerekir. Bu miktarı doğal yollardan karşılamak ise istenmeyen dozda doymuş yağ ve karbonhidrat alımına yol açmaktadır. Bu nedenle whey proteinleri tüketilmesi en gerekli ek besin ürünlerindendir.Doğru kullanıldığında çok hızlı sonuç veren bu protein tozları, beraberinde düzenli bir beslenme de gerektirmektedir. Ek besin olduklarını unutmadan, öğün ve antrenman saatlerine dikkat ederek ve belirlenen dozajı aşmadan tüketilmesi son derece önemlidir.
Size Uygun Bir Whey Proteini Mutlaka Vardır
Whey proteinleri, kas dokusunu inşa eden blokları oluşturan protein kaynaklarını yüksek kalitede içeren bileşimlerdir. Günümüzde whey proteinleri, üretim yöntemlerine, saflıklarına, biyolojik değerlerine ve protein kalitelerine göre üç gruba ayrılmaktadırlar:
  • İzole Whey
  • Konsantre Whey
  • Hidrolize Whey
İzole Whey Proteini
İzole whey’in biyoelverişliliği çok yüksek olduğu için en hızlı sindirilen proteinlerden biridir ve yüksek oranda BCAA içerir. BCAA’lar kaslarda yoğun olarak bulunur ve kasların çalışması ve protein sentezlemesi için hayati öneme sahiptirler. Kısacası izole whey proteini, kasların büyümesine yardımcı olur. Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar için ideal bir protein kaynağıdır, içerisinde neredeyse hiç karbonhidrat ya da şeker yoktur. İzole whey proteini, antrenman öncesi ve sonrası kullanım için çok uygundur çünkü hızlıca kana karıştığı için kaslara ihtiyacı olduğu besin desteğini sağlar ve  kasların iyileşmesini hızlandırarak, gelişmelerine de yardımcı olur.
Konsantre Whey Proteini
Konsantre whey proteini işlemden geçirilerek ve saflaştırılarak izole whey proteinine dönüştürüldükçe, bu protein peptidlerinin yapısı bozularak biyolojik değerleri yok olmaktadır.Yapı bozulmasının bazı peptidlerin biyolojik aktivitesini etkileyebilmesinden dolayı, konsantre whey proteininin izole whey proteinine kıyasla teorik bir sağlık avantajı olduğu söylenebilir. Ancak, konsantre whey proteini yüksek oranda laktoz içerdiğinden laktoz hassasiyeti olan herkes bu protein türünü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Hidrolize Whey Proteini
Hidrolize whey proteini, enzimatik hidroliz tekniği ile konsantre whey proteini veya izole whey proteininden üretilir. Bu üretim tekniği ile proteindeki peptit bağları ayrıştırılarak, proteinin önceden sindirilmiş gibi hareket etmesi sağlanır. Böylece hidrolize whey proteini ve içerisindeki amino asitler vücut tarafından çok daha hızlı emilir ve çok hızlı şekilde kana karışarak protein sentezler. Diğer proteinlere göre daha derin bir insülin tepkisi yaratan hidrolize whey proteini, antrenmandan hemen sonra kullanıldığında katabolik etkiyi azaltarak kısa sürede kasları onarmada etkili olduğunu söylemek mümkün.
Whey Proteini Doğru Kullanıldığında Hastalıklara Da İyi Geliyor
Whey proteinlerinin, sporculara olan yararlarının yanı sıra, hayat kalitesini artırmak ve hastalıklarla savaşmaya kadar pek çok konuda da güçlü yanları bulunuyor. Örneğin; yapılan bazı kanser araştırmalarında, prostat ve kolon kanserinin önlenmesinde whey proteini etkili olduğu gözlemlenmiştir. Aile geçmişinde bu kanser türleri olanlar ve risk grubunda sayılanların, diyetlerine bir miktar whey proteini eklemeleri oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, yoğun stres altında bulunan bir gruba verilen whey protein tozu, diğer gruba verilen plasebo etkili bir maddeye göre çok daha iyi sonuçlar vermiştir. Whey protein tozu kullanan grupta, gözle görülür şekilde ruhsal iyileşme ve daha az depresyon belirtisi olduğu saptanmıştır.
Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol hastası olanlar da yine whey proteinleri sayesinde sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşmaktadırlar. Her gün düzenli olarak kullanılan whey proteini, tansiyonu 6 puan düşürerek yüksek tansiyonun tedavi edilmesine katkı sağlamakta ve böylece kalp hastalıkları ve inme riski %40 azalmaktadır.
İştah kontrolü sağlayıp, uzun süreli tokluk hissi yaratan whey proteini, protein bar ve protein shake olarak da tüketilebilir. Yemek yerken yağ yakmayı garantilemek, daha güçlü bir kas yapısınasahip olmak ve daha birçok faydası için, vücut endekslerine göre belirlenen miktarda whey proteini almak kısa vadede uzun soluklu yararlar sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder